معرفی دانشکده
دانشکده ی نفت اهواز در سال 1361 با هدف آموزش نیروی انسانی متخصص مورد نیاز صنعت نفت و گاز دررشته های مختلف تأسیس شد. آزمایشگاه های واقع در این دانشکده کاملاً مجهز می باشد و محلی مساعد را جهت انجام تحقیقات فراهم می کنند. در حال حاضر دانشکده ی نفت اهواز در رشته های مختلف و در مقاطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری به شرح جدول زیر دانشجو می پذیرد:

گروه مهندسی نفت :
مهندسی نفت عبارت است از کاربرد عملی علوم پایه و طبیعی از جمله ریاضیات، زمین شناسی، شیمی، فیزیک و تمام علوم مهندسی مربوط به کشف، توسعه، تولید و انتقال نفت. نفت یکی از پرکاربردترین انواع انرژی ها است و از جمله مواد خامی است که می توان از آن به شکل های مختلف استفاده کرد و محصولات مختلفی به شکل های متفاوت از آن تولید نمود. یکی از وظایف مهم گروه مهندسی نفت تربیت نیروی انسانی متخصص در زمینه های مختلف علوم مرتبط با نفت است.
مقاطع تحصیلی در حال اجرا در این گروه به شرح ذیل می باشد:
- کارشناسی مهندسی نفت
- کارشناسی ارشد مهندسی نفت در سه گرایش
- دکتری مهندسی نفت
v کارشناسی مهندسی نفت
مجموعه كارشناسي مهندسي نفت از مجموعه هاي آموزش عالي است كه ركن اصلي يكـي از بخـش هـاي عمده صنعت نفت يعني توليد، اكتشاف و استخراج نفت و گاز را تشكيل مي دهـد. ايـن دوره مهندسـي بـا بكار بردن علوم و تكنولوژي جديد در طراحي و اجراي عمليات بهره برداري منابع فسيلي سـهم و نقـش بـه سزاي خود را در توليد نفت و گاز و توسعه اقتصادي كشور ايفا مي كند. اساس كار اين دوره كارشناسـي بـر مكانيك سيالات، ديناميك گازها، ترموديناميك سيالات، انتقال جرم و طرح و اقتصاد مهندسي مبتني است. هدف اين دوره تربيت مهندسان كارآمد براي عهده دار شدن طرح و اجراي روشهاي بهينه براي بهره برداري از منابع نفت و گاز كشور مي باشد. دوره حاضر توانائي علمي – فني لازم را در بكارگيري تكنيك هاي برتـر و منطبق با ملاحظات اقتصادي و منطقه اي و نيز تكوين تكنولوژي بهره برداري از منابع نفت و گاز موجـود در صنعت نفت كشور را به فارغ التحصيلان مي دهد.
v کارشناسی ارشد مهندسی نفت
گذراندن دوره تحصیلات تکمیلی در رشته های مربوط به مهندسی نفت، مهندسان نفت این رشته را برای پذیرش مسئولیت در زمینه های فنی و مدیریتی در این صنعت آماده می سازد. به لحاظ تجربی، فارغ التحصیلان باید آمادگی رویارویی با چالش ها را داشته باشند و در مناطقی قرار بگیرند که امکان رشد فردی و حرفه ای آنها وجود داشته باشد. از این رو گروه مهندسی نفت مهارت فنی و دانش لازم برای مقابله و مواجهه با چنین شرایط و چالش هایی را در دوره های تحصیلات تکمیلی به دانشجویان می آموزد.
لازم به ذکر است که تمامی دانشجویان این دوره باید پس از گذراندن دروس نظری، پایان نامه ی خود را تحویل دهند. در این پایان نامه دانشجو موظف است یکی از مسائل علمی مرتبط با مخازن نفت و گاز را مورد موشکافی و دقت نظر قرار دهد. دانشجویان کارشناسی ارشد در 3 گرایش ذکر شده قبلی در این دانشکده تحصیل می نمایند.
Ø کارشناسی ارشد مهندسی نفت – مخازن هیدروکربوری
مجموعه کارشناسی ارشد مهندسی نفت – مخازن هیدروکربوری یکی از مجموعه های آموزش عالی است که شامل دروس نظری و پروژه تحقیقاتی در یکی از زمینه های مخازن هیدروکربوری می باشد.
با توجه به گستردگی و اهمیت مخازن هیدروکربوری کشور و ویژگی مسائل مربوط به حفظ، توسعه و برداشت از آنان تربیت متخصصینی در این زمینه اجتناب ناپذیر می باشد.
هدف از این دوره، تربیت کارشناسان ارشدی است که قادر به انجام پژوهش ها و مطالعات لازم در این زمینه بوده و قادر به صیانت از این صنعت ذخایر ارزشمند گردند.
Ø کارشناسی ارشد مهندسی نفت – حفاری
دوره کارشناسی ارشد مهندسی نفت – حفاری یکی از مجموعه های آموزش عالی است که شامل دروس نظری و پروژه تحقیقاتی در زمینه های حفاری مخازن هیدروکربوری در خشکی و دریا می باشد. با توجه به اینکه قسمت عمده ای از سرمایه گذاری در صنعت نفت و گاز مربوط به حفاری می باشد لذا هدف از ایجاد این دوره تربیت افرادی است که دارای توانایی های لازم برای طراحی و انجام فعالیت های حفاری بوده و بتوانند مسائل و مشکلات مربوطه در این زمینه را حل و فصل کنند.
Ø کارشناسی ارشد مهندسی نفت – بهره برداری
دوره کارشناسی ارشد مهندسی نفت – بهره برداری یکی از مجموعه های آموزش عالی است که شامل دروس نظری و پروژه تحقیقاتی در زمینه استخراج و بهره برداری از مخازن هیدروکربوری می باشد. هدف از ایجاد این دوره تربیت افرادی است که دارای توانایی های لازم برای طراحی و انجام فعالیت های تولید نفت و گاز بوده و بتوانند مسائل و مشکلاتی که در این مسیر با آن روبرو می شوند را حل نمایند.
گروه مهندسی گاز :
گروه مهندسی گاز در سال 1381 در دانشکده ی نفت اهواز تأسیس شد. مأموریت اصلی این گروه پرورش دانشجویانی با کیفیت در سطوح کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری و متخصص در رشته های مرتبط با صنعت گاز جهت کمک به چهار شرکت اصلی از زیرمجموعه وزارت نفت و بطور خاص شرکت ملی گاز ایران است.
در حال حاضر این گروه دارای دانشجو در رشته ها و مقاطع تحصیلی به شرح زیر است:
- کارشناسی مهندسی شیمی
- کارشناسی ارشد مهندسی شیمی - گرایش فرآوری و انتقال گاز
- دکتری مهندسی شیمی
تمامی دانشجویان دوره های تحصیلات تکمیلی در این گروه باید تحت نظر یک یا چند عضو هیأت علمی، موضوعی را به عنوان پایان نامه ی خود انتخاب و تحقیقاتی پیرامون آن انجام دهند.
موضوع پایان نامه هم معمولاً شامل مسائلی است که شرکت های اصلی و تابعه آن ها در حال حاضر با آن روبرو هستند و یا در آینده با آن مواجه خواهند شد. در این گروه، تحقیقات بنیادی و کاربردی گسترده ای حول موضوعات مختلف و مرتبط با صنایع گاز طبیعی انجام می شود. اصلی ترین حوزه های پژوهشی این گروه عبارتند از:
- طراحی فرآیند و تکنولوژی گاز طبیعی
- پدیده های انتقال در صنایع گاز
- هیدرات های گازی
- تبدیلات گاز طبیعی
- جداسازی گاز از طریق غشاء
- جداسازی گاز از طریق فرایند جذب سطحی
- انتقال گاز توسط خطوط لوله
- دینامیک سیالات محاسباتی
دروس تخصصی این گروه توسط اساتید خبره آن و همکاری افراد متخصص و با سابقه در صنعت گاز ارائه می شود که علاوه بر آشنایی دانشجویان با مبانی علمی، از تجربیات و اطلاعات به روز صنعت نیز بهره مند می شوند. حضور دانشجویان کارشناسی در صنعت در طی سه مرحله کارآموزی یکی از مؤلفه های مهم آموزش درگروه مهندسی گاز است. رساله های تحصیلات تکمیلی دانشجویان این گروه همگی مبتنی بر اعلام نیاز صنعت بوده، که این خود عامل مؤثری در آشنایی هر چه بیشتر دانشجویان با صنعت نفت خواهد شد.
محیط تحقیق و پژوهش در این گروه، محیطی صمیمی بوده و بسیاری از فعالیت ها به صورت گروهی انجام می پذیرد. در حال حاضر اکثر فعالیت های پژوهشی این گروه در 3 آزمایشگاه کاملاً مجهز که در مرکز تحقیقات دانشکده ی نفت اهواز واقع شده اند، انجام می گیرد.
از جمله فعالیت های مهم این گروه، انجام پژوهش های کاربردی و صنعتی با نگاه فناورانه بوده، بنحوی که بتوان از نتایج آن ها در ایجاد شرکت های دانش بنیان زایشی (Spin – Off Company ) بهره برد.
گروه مهندسی ابزار دقیق و اتوماسیون در صنایع نفت :
گروه مهندسی ابزار دقیق و اتوماسیون در صنایع نفت در سال 1380 در دانشکده نفت اهواز تأسیس شد. هدف اصلی این گروه کمک به شرکت ملی نفت ایران از طریق تربیت نیروی انسانی متخصص در زمینه های مورد نیاز و مرتبط می باشد. در حال حاضر این گروه رشته های مهندسی برق در مقطع کارشناسی و مهندسی ابزار دقیق و اتوماسیون در صنایع نفت در مقطع کارشناسی ارشد را ارائه می دهد. از آنجایی که اگثر درس ها به زبان انگلیسی ارائه می شوند، دانشجویان موظفند پیش از شروع برنامه های آموزشی و تحقیقاتیشان در این دانشکده در دوره های فشرده ی یادگیری زبان انگلیسی شرکت کنند. معمولاً مقطع کارشناسی، یک مقطع تدریس محور است که دانشجویان دروس مورد نیاز را می گذرانند و همچنین به امور آزمایشگاهی می پردازند.
دسترسی دانشجویان به ابزارهای مورد استفاده در صنایع نفت ایران امری الزامیست. دانشجویان باید بتوانند به این ابزارها دسترسی داشته باشند تا بوسیله آن ها تحقیق کنند، آن ها را طراحی و آزمایش کنند و نمونه های مشابهی را بسازند که در این دانشکده این امر برای آنان میسر است. این رشته همچنین به جنبه های دیگری همچون: توسعه ی الگوریتم های کنترلی کامپیوتری جدید و عیب یابی و بهینه سازی فرآیند هم می پردازد. دانشجویان این گروه عمده فعالیت های خود را به صورت گروهی انجام می دهند. لازم است که این دانشجویان با جنبه های مختلف محیط های صنعتی ( نفت و شیمی) آشنا شوند.
البته برنامه های آموزشی این گروه ترکیبی از موضوعات و رشته های مختلف دانشگاهی است و دارای قابلیت آموزش در زمینه اتوماسیون در فرایندهای تولید نفت و فرآیندهای شیمیایی است. این برنامه ی آموزشی ارائه شده، این امکان را برای دانشجویان فراهم می کند که بتوانند بلافاصله پس از فارغ التحصیلی در شرکت های نفت و گاز استخدام شوند.